Je winkelwagen is momenteel leeg!
Westmalle
Westmalle is een bekende naam als het gaat om Belgische speciaalbieren. Westmalle Tripel wordt zelfs gezien als de bekendste Belgische Tripel. De populariteit van de bieren is deels te danken aan het Trappistenkenmerk dat de bieren dragen, ze behoren tot de 5 Belgische Trappisten. In dit artikel duiken we in de brouwketels van Westmalle. We kijken naar de geschiedenis van de abdij, de brouwerij en de oorsprong van de Westmalle speciaalbieren.
Maar eerst, wat is jouw favoriete Westmalle?
De abdij van westmalle
Voor de oorsprong van de brouwerij van Westmalle moeten we een stuk terug in de tijd. De geschiedenis van de abdijbrouwerij van Westmalle begint op 22 april 1836. Op deze bewuste dag wordt het klooster een trappistenabdij, en de monniken mochten vanaf dit moment ook hun plaatselijk volksdrank bij hun maaltijd drinken. Ruim 7 maanden later konden de monniken voor het eerst van hun zelfgemaakte bier genieten. Dit was een zoet en donker tafelbier met een laag alcoholpercentage. De bieren die de monniken in deze tijd brouwde en dronken, spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Westmalle bieren die we nu drinken.
Pas 20 jaar later werd het bier van de monniken voor het eerst verkocht aan de poort van de abdij. Voor deze tijd werd er alleen bier gebrouwen voor eigen gebruik. De verkoop van de bieren was zo succesval dat de brouwerij al snel moest uitbreiden. Pas 65 jaar later, in 1921, besloten de monniken om hun bier ook aan bierhandelaars te verkopen.
Inmiddels brouwden de monniken een blond ‘extra-gerstenbier’ Dit is de voorloper van de Westmalle Extra. Ook besloten ze om hun oorspronkelijke donkere tafelbier opnieuw te brouwen. Ditmaal brouwen ze het bier zwaarder, en zo werd Westmalle Dubbel geboren. Dan is er nog 1 bier dat ontbreekt: Westmalle Tripel. Dit bier werd later gebrouwen ter gelegenheid van de opening van de nieuwe brouwzaal, gistkamer en atelier.
Het geheim van Westmalle
De bieren van Westmalle hebben een enorme populariteit, de vertrouwde smaak van deze Trappistenbieren wordt over de hele wereld gewaardeerd. Wat is het geheim van de Westmalle bieren? Het begint allemaal bij de zorgvuldig geselecteerde ingrediënten, die cruciaal zijn voor het karakter van het speciaalbier van Westmalle. Het zuivere water uit de Diestiaanlaag en de unieke zelfgekweekte gist vormen de basis voor het bier. Daarnaast worden de gerstsoorten volgens specifieke eisen gemout en maakt Westmalle gebruik van maar liefst 6 verschillende hopsoorten, afkomstig uit Europese hopregio’s met een goede reputatie.
De Westmalle bieren
Het assortiment van Westmalle bestaat uit 3 trappistenbieren, elk met unieke smaken die veel verschillende bierliefhebbers aanspreken. Zo is de Dubbel perfect voor liefhebbers van donkere Belgische bieren, met de smaken van een traditionele Belgische dubbel. De Westmalle Tripel is geschikt voor degenen die van een sterker maar toegankelijk bier houden. En voor de liefhebbers van een verfrissend en lichter bier is er de Westmalle Extra. Ondanks het lage alcoholpercentage behoudt dit bier de volmondige smaak waar Westmalle om bekend staat.
Westmalle Tripel
Begin jaren ’30 opent de abdij een nieuwe brouwzaal, gistkamer en atelier. Ter ere van deze gelegenheid wordt er een nieuw bier gebrouwen: Westmalle Tripel. Tot op de dag van vandaag is Westmalle Tripel een bekend tripel bier. Ze wordt zelfs de ‘Moeder van de Tripels’ genoemd omdat het volgens Westmalle de allereerst Tripel ooit is. Er zijn echter anderen die dit betwisten en beweren dat Westmalle niet de eerste was die een Tripel bier brouwde. Wat wel vaststaat, is dat Westmalle Tripel een van de meest bekende Tripels ter wereld is.
De Tripel van Westmalle is helder en goudkleurig wanneer je haar uitschenkt in een Westmalle bierglas. Het is een complex bier met een fruitige geur, waarbij je rijpe banaan en hop kunt herkennen. De smaak van Westmalle Tripel is zacht, waarbij de bittere toets gelijk opgaat met het fruitaroma. De lange en droge afdronk zal je doen verlangen naar een volgende slok van deze heerlijke tripel
Westmalle Tripel
Westmalle Dubbel
Westmalle Dubbel vindt zijn oorsprong in het allereerste tafelbier dat de monniken in de brouwerij van Westmalle dronken. Dit was een zacht en donker bier met een laag alcoholpercentage. In 1926 besloten de broeders dit oorspronkelijke recept aan te passen door het bier zwaarder te maken, waarbij ze de ingrediënten verdubbelden. Dit is ook de reden achter de naam ‘Dubbel’.
Wanneer je de Westmalle Dubbel uitschenkt in een Westmalle bierglas zie je een roodbruin bier met een dikke crèmekleurige schuimkraag. Westmalle dubbel is rijk en complex van smaak. Je kunt toetsen van karamel, mout en rijpe banaan herkennen. De afdronk van Westmalle Dubbel is lang en droog.
Westmalle Dubbel
Westmalle Extra
Westmalle Extra kunnen we zien als het oudste bier van de abdij van Westmalle. In 1836 brouwden de monniken een licht ‘extra-gersten bier’ voor eigen gebruik. Inmiddels, vele jaren later, drinken we dit bier als Westmalle Extra.
Met een alcoholpercentage van slechts 4,8% is Westmalle Extra het bier van Westmalle met het laagste alcoholpercentage. Ondanks dit zal de volheid van het bier je verrassen. Wanneer je Westmalle Extra inschenkt in een Westmalle Bierglas zie je een helder goudgeel bier met een dikke schuimkraag. Dit bier van Westmalle heeft fruitige toetsen die het erg verfrissend en dorstlessend maken.
Westmalle Extra
Is Westmalle een Trappistenbier?
Ja, de Westmalle bieren zijn inderdaad Trappistenbieren. De Abdij van Westmalle maakt deel uit van de Orde van de Cistercienzers van de strikte Observantie, beter bekend als Trappisten. De meeste mensen zullen de abdij kennen van de Westmalle bieren, maar in de abdij gebeurt veel meer dan alleen brouwen. Zo vind je er een boerderij, kaasmakerij en een bakkerij. Zo voorzien de monniken hun eigen levensonderhoud. Alleen de kaas en het bier worden verkocht, het brood is bedoeld voor eigen levensonderhoud en voor de gasten.
Westmalle bieren kopen
Westmalle kun je het beste drinken uit een Westmalle bierglas. Dit is een kelkvormig bierglas, waaruit Trappisten en abdijbieren vaak drinken. Bestel de Westmalle bieren en het bijbehorende bierglas op onze website. Laten we samen proosten op de trappisten!
Proost!
Geef een reactie